Vier


Lieve Majesteit.

Ik wilde u eigenlijk feliciteren met uw verjaardag over een paar dagen, maar toen schoot mij te binnen dat het eigenlijk helemaal uw verjaardag niet is en dat het dit jaar ook nog een dag later wordt gevierd omdat het niet uitkomt op zondag en het dus maandag moet worden.
Het is maar goed dat uw agendalakei alles goed in de gaten houdt, want je moet er toch niet aan denken dat u een dag te vroeg op het markt plein van A. arriveert en daar met de familie wilt koekhappen of zaklopen en er geen burgemeester met ambtsketen fantasie panty's, modieuze bril, koket mantelpakje en bijpassende pumps op u en uw gezinnetje staat te wachten.
Als pleister op de wonde kunt u natuurlijk met z'n allen een potje sjoelen of biljarten in het plaatselijke café, maar het echte feestelijke is er op die manier af!

Nu we het toch over leuke spelletjes hebben die u op koninginnedag altijd doet....Is het waar dat u met de club die achter u aanloopt, twee weken van te voren in de tuin van het paleis oefent en dat de spelletjeslakei van te voren weet wat u te wachten staat? Ik vind het namelijk zo knap dat u de hele dag feestviert en dat uw hoedje nooit afvalt en dat uw haar altijd zo mooi blijft zitten en dat iedereen in uw gezelschap altijd blijft lachen. Kun je daar les in krijgen?
En hoe legt onze kroonprins al die spelletjes uit aan Maxima. Zaklopen, is dat danca de bolsa en ezeltje prik is dat burrotje piccar?

Ik hoop niet dat u het mij kwalijk neemt, maar vroeger vond ik koninginnedag veel leuker want toen had je nog dat defilé langs uw huis in Soestdijk.
Ik zat bij de verkenners en aan het eind van de middag mochten wij meehelpen om de cadeautjes die u van al die lieve mensen kreeg in een grote schuur op te bergen. Meestal kreeg je dan aan het einde van de klus een Fries suikerbrood of een pot zelf gemaakte Jam van een boerin uit Zeeland mee naar huis.
Er werd ons wel altijd op het hart gedrukt, dat we er met niemand over mochten praten, maar dat was vanzelfsprekend want als verkenner had je in die dagen wel meer geheimen waar je thuis niet over sprak.
Wilt u dit jaar alstublieft niet te veel lopen want misschien is die geopereerde knie nog wat onwillig. Als ik in uw koninklijke schoenen stond, zou ik tegen het oranjecomité zeggen: alles goed en wel jongens, maar deze vorstin komt alleen als er een golfkarretje voor haar beschikbaar is. Als ze dan beginnen te piepen waar ze zo'n ding vandaan moeten halen, zegt u maar dat er genoeg golfbanen in de buurt zijn die god op hun blote knieën danken als onze koningin in één van hun golfkarretjes heeft gereden. Misschien kunt u als dank voor de moeite zo'n golfclub het predikaat ‘koninklijk’ geven, want daar zijn ze in die kringen nogal happig op.

Is het ook mogelijk dat u volgend jaar koninginnedag bij ons in Altea viert? U hoeft dan niet aan spelletjes mee te doen, maar u mag gewoon de hele dag aan de rand van het zwembad zitten en net zoveel saté, haring en stroopwafels eten als u wilt.
Het idee dat u hier was is voor ons, uw landgenoten in den vreemde, al genoeg.

Ook namens mijn vrouw en Barbara veel plezier maandag en wie weet tot volgend jaar.

Groetjes Will,

Ps. Ik hoorde net bij toeval dat U en de uwen als verrassing na het ringsteken, zaklopen en koekhappen als toegift moeten tobbedansen in A.
Vraag de kledinglakei wat droge kleren mee te nemen.
Rij en vier voorzichtig, denk aan mij.

Will

<< terug