Paaschen

Het sneeuwt en in de verte slaat een torenklok.
Een verloren zoon klopt laveloos op de deur van een arbeiderswoning en een oude moeder die nauwelijks kan lopen doet open.
Ze omhelzen elkaar en de vader, een werkman die zijn gezin moet onderhouden van en karig loontje, komt uit zijn leunstoel en vraagt. 'Waar was je al die tijd? Is twee jaar niet wat lang om een pakje tabak voor me te halen?'
De jongen haalt zo goed en kwaad als het gaat een puntzakje tabak uit zijn binnenzak en valt bewusteloos op de houten vloer.
Twee uur later komt de dokter met bevroren snor de eenvoudige woning binnen en konstateert een zware griep alsmede ondervoeding bij de verloren zoon .
Buiten giert nu de wind en sneeuwvlokken zo groot als een servet teisteren het landschap.
Even later wordt er weer aan de voordeur geklopt.Het is de pastoor die toevallig in de buurt was .Als hij binnen uit zijn jas is geholpen bidt hij samen met de verdrietige vader en moeder voor de zielerust van de verloren zoon en overhandigt daarna het echtpaar een zak brandhout en een doos aanmaakblokjes.
Dan vertrekken de dokter en de pastoor en gaan ieder huns weegs in de duistere nacht.
Tien minuten later slaat een hond aan en de zoon die inmiddels in de bedstee ligt opent zijn ogen en fluistert Bea ...Bea . Dan valt hij weer in een diepe slaap.
Als geplaagde ouders de volgende dag ontwaken, schijnt de zon en ligt de wereld er maagdelijk wit bij.
De zoon schuift bij aan de ontbijttafel, en wanneer klokken van de kerktoren luiden wensen zij elkaar vrede op aarde.
Een uur later staan twee agenten voor de deur van het eenvoudige huisje en even later voeren zij de verloren zoon ,die inmiddels in de handboeien is geslagen, weg .
De lange arm van de wet kent geen genade.Vertwijfeld blijven de oudjes achter en voordat de sneeuw van de velden is verdwenen sterven zij beiden terwijl ze hand in hand in de bedstee liggen.
Veel later wordt het eenvoudige huisje afgebroken en op de plaats waar ooit simpele hardwerkend mensen moesten sappelen om hun armoedige bestaan inhoud te geven, is nu een winkelcentrum verrezen waar de geest van hebzucht regeert!
Wie denkt er nog aan het verdriet en de vreugde van de mensen die hier ooit hebben gewoond.
Wie realiseert zich nog hoe op de plek waar nu waterdichte horloges, komplete keukens, avondjurken en duurzaam sanitair, elk dubbeltje drie maal werd omgedraaid voordat het kon worden uitgeven.
Wij willen het niet weten.Wij hebben daar geen boodschap aan .Het gaat onze deur voorbij. Maar diep van binnen weten we maar al te goed dat er een geestelijke leegte ontstaat als we niet beseffen dat een sneeuwbui, een kerkklok in de verte en de terugkeer van een verloren zoon ons hart kan vervullen met vreugde en kracht!
Laat de witte vlokken uw ziel bedekken en geef het wonder van het licht de gelegenheid zijn werk te doen!

Een column met Kerstmis
is een makkie maar met Pasen heb ik altijd problemen.

Rij en haas voorzichtig denk aan mij 

Will

<< terug