Maandag

ik heb vandaag tien goede voornemens gemaakt waar ik mij in het komende jaar met ziel en zaligheid op wil storten.
Morgen begin ik, want een en ander zal mijn leven radicaal veranderen. Ik denk niet dat vrienden en bekenden zullen zeggen wat is die Luikinga opeens veranderd, maar het zijn de kleine dingen die het doen.

Dinsdag

De eerste goede zaak is vanmorgen om half acht gesneuveld. Ik had me voorgenomen des morgens een half uurtje vroeger uit het waterbed te klimmen, teneinde de dag te beginnen met een fikse wandeling.
Maandagavond was het wat aan de late kant geworden omdat een vriend die ik maanden niet had gezien even langs kwam om bij te praten. Om het gesprek een beetje op gang te brengen had hij een goed flesje wijn meegenomen Rond kwart over twaalf wilde ik tegen hem zeggen dat ik naar bed moest vanwege de ochtendwandeling, maar ik bedacht me op tijd. Niet zeuren als de visite blijft plakken
was een van mijn goede voornemens. Nadat hij om half vier vertrok voelde ik mij moe maar voldaan.
Toen ik net om negen uur wakker werd en naar buiten keek, zag ik dat het flink regende. Het is kiezen of delen dacht ik en stapte voldaan onder de douche.

Woensdag

De ochtendwandeling heb ik definitief geschrapt. Ik werd iets te laat wakker en houd niet van een haastige spoed. Bovendien ben ik verslaafd aan MASH en dat begint om half negen.
Adje Bouman goed verzorgen lukte aardig. Ik weet niet waarom ik me dat had voorgenomen, maar het leek me wel leuk.
Toen hij na een kopje thee met een zoetje aan mij vroeg of ik een broodje ham en een broodje kaas uit de kantine wilde halen, begon er bij mij van binnen heel voorzichtig iets te rommelen .Daarna maakte hij de fout te vragen of ik zijn broodjes ook nog even wilde smeren. Ik heb het hele maaltje met een doffe dreun voor hem neergezet, en meteen het kopje thee over zijn buro gekieperd.
Na een kleine vergadering tussen de heer Bouman en mij, heb ik
de thee van zijn buro gedept maar ik denk er niet meer aan in 1992 nog een poot voor hem uit te steken

Donderdag

Zonder dat ik er erg in had, zat ik met een sigaret in mijn hand.
Ik kreeg hem van Olaf, de regisseur van Hadiederen.
We waren op weg naar Rotterdam voor een opname toen we werden ingehaald door een motoragent.
'Ik geloof dat ik te hard reed' riep Olaf
'Stom' zei ik 'In 1992 zal mij dat niet meer overkomen.'
'Uw rechterachterlicht doet het niet mijnheer' zei de agent.
'Rij even langs een benzinepomp en draai er een nieuw lampje in.'
'Dat was schrikken 'mompelde Olaf toen we weer reden.'Sigaretje Luik?'
'Graag 'zei ik
Na twee trekjes dacht ik aan mijn goede voornemen niet meer te roken. Maar ja, onder bepaalde zenuwslopende omstandigheden kun je in de fout gaan.
Om bij te komen van het feit dat er wederom een goed voornemen naar de knoppen was, heb ik twee uur later nog zo'n ding opgestoken.
Dit keer niet vanwege de schrik, maar gewoon voor de gezelligheid.

Vrijdag

Eigenlijk heb ik er geen zin meer in. Voor je het weet loop je de hele dag te denken 'dit moet ik niet meer doen' en 'hier zou ik verandering in aan brengen' Het lijkt wel of er een vreemde rondloopt die mijn kleren draagt.
Op deze manier haal ik Driekoningen niet zonder psychische hulp.

Zaterdag

De kerstboom is de deur uit en ik voel me een stuk beter. De goede voornemens die nog waren overgebleven heb ik met de ballen en het engelenhaar ingepakt. Ze liggen daar goed en misschien komen ze het volgende jaar wel weer te voorschijn. Ik blijf weer zolang mogelijk in bed liggen, laat mijn kleren achter me slingeren, ruim mijn buro niet op, schrijf niets op in mijn agenda, eet regelmatig verkeerde, maar wel hele lekkere dingen, zit af en toe te slapen naast Olaf in de auto, haal wel eens een kopje thee voor Adje, maar weiger zijn broodjes te smeren en ik voel mij er prima bij.

Zondag

Even kreeg ik vanmorgen de neiging om heel vroeg te gaan hardlopen maar ik bleef dapper liggen.
Om tien uur ontdekte ik dat er nog een kerstkrans aan de buitendeur hing. Die is nu weg en het leven gaat weer zijn gewone gangetje.

Rij en ruim voorzichtig denk aan mij

Will

<< terug