KLEUREN

Ik ben ooit eens met twee vrienden op pad geweest om een stofje, kleur kardinaal paars, uit te zoeken voor een fietspak met bijpassende capuchon. Een en ander ter gelegenheid van de landelijke fietsdag waarbij we graag als team van de partij wilden zijn.
We hebben er twee weken over gesproken, maakten aantekeningen van de bijeenkomsten, namen die thuis afzonderlijk nog eens rustig door met moeder de vrouw en besloten unaniem de derde vrijdag van de maand om negen uur 's morgens op pad te gaan om onze stof te kopen.
We huurden een busje, smeerden broodjes voor onderweg en vertrokken precies op tijd. Terwijl we in de file op de A1 stonden, namen we nog wat modebladen door, draaide ik een bijpassend CD-tje en de stemming zat er goed in.
En dan, vrijdagmorgen om tien uur twaalf begint het grote avontuur.

We lopen, van de ene stoffenhandelaar naar de andere, klimmen van rek naar rek, van rol naar rol, maar kardinaal paars, blijkt een moeilijke kleur te zijn en is niet te vinden.
En dan eindelijk terwijl een van mijn vrienden net heeft geroepen 'Ik trek het niet meer!', komt een mannetje uit de kelder met een reepje stof.
Het wordt doodstil in de kleine winkel en iemand stamelt
'Dat is het... eindelijk.'
De vriend die net riep ik trek het niet meer, krijgt weer kleur op zijn wangen en geeft de oude baas spontaan een zoen.
'Kijk toch eens.' fluistert vriend twee.'Kardinaal paars, wat een pracht kleurÖ..het straalt je tegemoet.'
'Waar willen de heren het voor gebruiken?'vraagt de handelaar beleefd.
'Drie fietspakken.' antwoord ik.
'Met capuchon.' zegt een vriend.
'Dat zal niet gaan.' stamelt de oude baas. 'Ik heb nog maar een klein lapje van een strekkende meter. Ik denk net genoeg voor drie petjes.'

We hebben daarna nog een paar uur verder gezocht, maar konden onze kleur nergens vinden. Aan het eind van de middag zei ik 'Wat dachten jullie van terra?'
Dat had ik niet moeten doen. We kregen ruzie en het was afgelopen met de vriendschap.
Nooit meer met z'n drieŽn gefietst, geen telefoontje bij een verjaardag of een kaartje met de Kerst.
Kardinaal paars had ons leven voor goed veranderd.
Daarom ben ik zo blij dat onze drie helden uit de serie Toppers Joling, Gordon en Froger afgelopen week niet alleen de kleur roze vonden, wat op zich al een knaller was, maar dat er ook nog genoeg stof bleek te zijn was om er drie gelijkwaardig kostuums van te maken die ze bij de opening van hun concerten in de Arena zullen dragen.
Ik weet wat de gevolgen zijn als je een missie hebt die je uiteindelijk niet tot een goed eind kunt brengen.
Je moet er toch niet aan denken dat je in een van de volgende Toppers te horen krijgt dat Gordon, Froger en Joling niet meer met elkaar willen fietsen.

Rij en topper voorzichtig, denk aan mij

Will

P.S. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar...

<< terug